Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X










zaterdag 29 augustus 2015

De Biokokkin deelt haar succesnummers

Ook zo'n hekel aan mensen die vurrukkuluk eten klaarmaken en dan net doen alsof het nix voorstelt? Irritant toch? Ook die opmerkingen van "Och, ik heb maar iets bij elkaar gegooid, het werkt wel, geloof ik." Yeah, right! Nu moet ik bekennen dat ik ook zo iemand geworden ben.. Erger zelfs, ik maak ook nog foto's van het eten dat ik bereid. Ik kan er nix aan doen, het is echt niet moeilijk, zelfs erg leuk om te doen. Om jullie te laten zien dat less echt more is, deel ik vandaag een paar van mijn succesnummers. Enjoy!
 

Dit zijn mijn dubbelgedopte tuinbonen. O, wat had ik vroeger een hekel aan deze bonen. Stinken! Vorig jaar heb ik ze een keer op de gewone manier klaargemaakt. Het enige wat ik lekker vond, was de kaassaus. Dit jaar had ik iets gelezen over dubbeldoppen. Je haalt de bonen eerst uit hun grote jasje, dan blancheer je ze. Daarna haal je ze uit hun tweede jasje. Dat gaat heel makkelijk, gewoon met je vingers of een mesje. Daarna kook je ze nog en serveer je ze bijvoorbeeld met pasta en een kaassaus. En dat is lekker!
 


Mijn heksensoep! Gewoon een uitje en een courgette in kleine stukjes, peper erbij en wat knoflook. Liter bouillon erbij, laten koken en daarna met de staafmixer aan de slag. Makkelijker kan niet. Kan ik jullie mooi meteen mijn kringloopgelukje laten zien. :)
 

Deze is zo makkelijk en superlekker! Je snijdt een variëteit aan groentes in stukken. Ik vind courgette en de gele en rode paprika's het lekkerst. Die gril je met olie en rozemarijn. Heerlijk met spaghetti. En ja, dit is het hele recept. :)
 

 
 Dit is mijn nieuwste lievelingsrecept, frieten van pompoen en wortel. Je snijdt de groentes in stukken, je hoeft de schil niet te verwijderen van de pompoen, ideaal. Je mengt de groenten met olijfolie en de kruiden die je lekker vindt. Ik heb er deze keer knoflook, cajun en peper bij gedaan. Daarna gaat alles ongeveer een half uur de oven in. En dan is het smullen geblazen. Echt, dit is zo lekker... *Kwijl*
 
 
Miss Down Under stond ook in de keuken.:) Om te vieren dat de boontjes er weer zijn, maakte ze haar Indonesische boontjes. Lekkur! De bonen maak je de gebruikelijke manier klaar, daar is niets bijzonders aan. De saus daarentegen... Zalig. Je bakt een uitje met wat knoflook, doet daar kokos en sambal bij. Gewoon, zo op het oog / naar smaak. Nog wat ketoembar erbij, beetje doorroeren en huppekee. Easy does it!
 
Fijn weekend allemaal, geniet ervan! X
 


zaterdag 22 augustus 2015

Midnight Reading

Ik heb 'm uit! Ik was van plan om iedere dag tien bladzijdes te lezen in Odysseus, dan zou ik aan het einde van de maand mooi uitkomen. Maar ik ben er doorheen gevlogen, van de week 's ochtends zo tegen half vijf las ik de laatste pagina.

Pardon? Tja, het slapen wil sinds een tijdje niet zo lekker. Het maakt niet uit hoe vroeg ik naar bed ga, om vier uur word ik wakker. En soms om twee uur. En soms en om twee uur en om vier uur. Argh! En ik sliep voorheen zo lekker... Heerlijk, acht uur aan een stuk knorren. Geen idee waardoor het begonnen is, maar inmiddels ben ik er natuurlijk helemaal op gefixeerd.

Zodra ik wakker word, ben ik klaarwakker. En ik ga niet malen, want op het slapen na, heb ik niets om me druk over te maken. Ik wil alleen erg graag weten hoe laat het is. Eerst check ik of het nog donker is. Meestal is het antwoord ja. En dan ga ik toch even kijken. Niet dat het een zier uitmaakt, maar goed. Ik wil het weten.

Nou ging ik laatst toch even naar mijn huisarts, meteen het niet-slapen aangekaart. Of ik me er druk om maakte. Welnee! Zucht. Tuurlijk, vanaf het moment dat ik erover denk om naar bed te gaan, realiseer ik me dat ik al ruim een maand geen ononderbroken nacht meer heb gehad. Ik mis m'n acht uur slaap! En door de vermoeidheid slaap ik in de weekenden weer overdag. Daar zal m'n lichaam dan wel behoefte aan hebben, maar ik vind het niet fijn. Hoef ik niet te werken, lig ik te pitten. Tof.

Hoewel de dok en ik allebei niet enorm van de medicijnen zijn, heb ik toch een paar pilletjes meegekregen. Voor als de nood hoog is. Ze liggen dus nog in de kast, want ik houd er echt niet van. Maar goed, waarschijnlijk werken ze wel als een soort placebo, zo van: "Ik heb ze in huis, als het nu heel erg wordt, dan kan ik ze altijd pakken."

Maar waar ik meer aan heb, is de folder met adviezen die ik meekreeg. De meeste kent iedereen natuurlijk al lang: geen koffie meer drinken na een bepaalde tijd, rustig de dag afbouwen, niet meer bellen, tv kijken, facebooken, dat soort dingen. Dat deed ik altijd al. Wat ik niet wist, is dat iedereen gedurende de nacht meerdere keren wakker wordt. Alleen ben je je daar normaal niet van bewust. Mijn acht uur aan een stuk bestaat dus helemaal niet. En, naarmate je ouder wordt, heb je minder behoefte aan slaap. Dat wist ik wel, maar daarbij moest ik altijd aan mijn moeder denken die al jaren 's nachts wakker ligt. En mijn oma voor haar. Maar goed, die dames zijn / waren natuurlijk wel een stukje ouder dan ik. :) O ja, als je niet moe bent: niet naar bed!

Waar het om gaat: zorg dat je slaapkamer een fijne plek is. Om te ontspannen, niet om te malen of je te ergeren. Als je in bed ligt, ontspan. Ook al lig je wakker.Lukt dat niet, dan sta je op. Vandaar dat ik meerdere nachten met Odysseus op de bank zat, meestal zo vanaf een uur of vier tot half vijf. Dan had ik weer een hoofdstuk uit en werd ik zoetjes aan moe. En meestal sliep ik dan vrij snel in, totdat de wekker ging. Wat me opviel: hoewel ik me erg druk maakte over de volgende dag, of ik wel fit zou zijn, viel dat best mee. En nu ik het allemaal een heel eind losgelaten heb, voel ik me helemaal prima. Goed, ik hoop nog steeds dat ik binnenkort niet meer 's nachts op de bank zit, maar verder... Het is 'gewoon' een kwestie van omdenken. Mind over matter. En daar houd ik wel van!

Okay, Odysseus dus. Wat heb ik genoten! Daar was ik nog best verbaasd over. In het verleden heb ik meerdere pogingen gedaan, iedere keer strandde ik na een pagina of dertig. Mijn vertaling van de Ilias en Odyssea komt uit 1959, wellicht dat het taalgebruik daardoor ietwat oubollig is.. Maar dat heeft ook wel wat. Ik heb de prachtigste formuleringen voorbij zien komen, zoals deze: "Zodra de dageraad met roze vingers het licht in het oosten had ontstoken, stond de zoon van Odysseus op om zich te kleden." Poëtisch, toch? Waar er in de Ilias heel veel werd gevochten en dit bijzonder beeldend werd beschreven (de darmen vlogen in de rondte), nu werd er heel veel gegeten. Althans, om de Goden gunstig te stemmen, moest  er vee worden geofferd. En dan niet het kneusje van de groep, nee, alleen de allermooiste dieren waren goed genoeg. Ook dat werd heel gedetailleerd beschreven. Fijn, voor een vegetariër. :) Overigens kregen de Goden niet alles kregen van de offerdieren.Ze kregen wel een heel smakelijk stuk, met wat wijn en gerstekorrels erbij, maar de rest werd door de sterfelijken lekker zelf opgepeuzeld.

Waar ik erg aan moest wennen,was de manier waarop er met de onsterfelijken werd omgegaan. Die kunnen nl zomaar het uiterlijk aannemen van iemand anders, even bij iemand op bezoek gaan, hem dan het een en ander influisteren en dan gaan ze er weer vandoor. Oftewel, als jij iets doet wat een ander niet aanstaat, kun je altijd zeggen dat je op het advies van de Goden bent afgegaan. Dat ze jou, om je in de luren te leggen, verkeerd advies hebben gegeven. Profetieën, voorspellingen, ook aan de orde van de dag. Maar op een gegeven moment viel mijn kwartje. Zo anders dan ons westerse geloof is dit niet. Wij zijn opgevoed met het geloof in een almachtige en hoewel wij hier onze eigen verantwoordelijkheid dienen te nemen, leggen we toch ook veel bij hem neer. Toen ik eenmaal m'n Rooms-Katholieke bril af had gezet, begon ik echt te genieten. Bijzonder hoor, ik ben al zo lang niet meer praktiserend, blijkbaar zit het toch nog diep.

Alleen die Odysseus zelf, he.. Dat is best een arrogant mannetje. Ja, hij is heel slim. En schrander. En snugger. Zo ongeveer alle synoniemen heb ik voorbij zien komen. Echt Homeros, ik weet het, hij is hartstikke gehaaid!! Maar nu is het afgelopen... Ik ben best trots op mezelf, een van de allergrootste klassiekers aller tijden heb ik gewoon uit. En het was fijn! Waar ik nu mee op de bank zit voor mijn Midnight Reading? De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans. En ja, tot nu toe ook erg mooi!

Fijn weekend allemaal! X

zaterdag 15 augustus 2015

Meer uit Minder


Groeten vanaf de bank! Gisteren was hier het ballonnenfestival en dat was erg gezellig. Ik ging met Zusje en de neefjes. Helaas werd een van de heren niet lekker, dus gingen ze vrij snel weer naar huis. Gelukkig waren de buurtjes er en heb ik met hen een heel genoeglijke avond gehad. En nu ben ik brak. Laat naar bed, drie verschillende soorten biertjes naar binnen geworpen, vroeg weer wakker.. Paracetamolletje tegen de watten in het hoofd, powernap van vijftien minuten achter de rug en verder doen we heel weinig. Nice!

Dank voor jullie reacties op mijn consumindermeerlog van vorige week. Leuk om te zien hoe iedereen daar toch verschillend mee omgaat. Een paar dagen later kwam ik een interessant artikel tegen over de voordelen van ‘simple living’ of consuminderen. Dat ging niet om lege kasten, maar over de mentale voordelen.

Ik zet ze voor jullie op een rijtje:

1.      Onder-reageren in plaats van overreageren. De tijd waarin we leven, is zo hectisch, we hebben vaak geen tijd meer om na te denken, we leven / reageren vaak op de automatische piloot. Als je bewuster en rustiger leeft, heb je meer tijd om op de juiste manier te reageren op bijvoorbeeld een verzoek.

2.      Voor je zelf zorgen. Als je niet achter iedere hype aanrent, heb je meer tijd om voor jezelf te zorgen. Mediteren, een keer een powernap, iets creatiefs doen, daar heb je zo meer tijd voor.

3.      Je bent gezonder. Doordat je minder stress ervaart, heb je minder last van bv migraine, een kou of een hoge bloeddruk.

4.      Je relaties / vriendschappen zijn beter. Als je iemand oprechte tijd en interesse biedt, heb je beter contact. Die mobiel dus aan de kant leggen!

5.      Hoop. Als je merkt dat je leven makkelijker is, je beter afgaat, dan krijg je meer hoop. Op een makkelijker leven.

6.      Vrijheid! Als je je niet afhankelijk opstelt van spullen, of als je je eigen koerst vaart en niet die van een ander, dan ervaar je een enorme vrijheid. Je hoeft alleen aan je eigen standaard te voldoen.

7.      Vriendelijkheid. Wanneer we minder nodig hebben om gelukkig te zijn en wanneer we beter weten waarvan we gelukkig worden en daar dus voor gaan, dan worden we een fijner persoon in de omgang.

Ik werd wel blij toen ik dit las. Want ondanks mijn 5+ nieuwe jurken (ik heb trouwens meteen wat kleding weggedaan, goed he? J), leef ik over het algemeen zo. Althans, ik doe mijn best. Ik houd mijn standaard aan en niet die van iemand anders. Meestal dan, he? Ik merk ook dat het me steeds beter afgaat om nee te zeggen. Ik neem tijd om na te denken over mijn wensen en hoe ik me voel bij een verzoek. Voelt het niet goed? Dan doe ik het meestal niet. Ben ik ergens niet blij mee? Geef ik het ook aan. Misschien niet direct, maar dat hoeft ook niet altijd. Maar goed, hier heb ik het wel een andere keer over. I love simple living! En dat mag best in een leuke jurk. J Voor het volledige artikel: http://bemorewithless.com/invisible/

Fijn weekend allen! X

zondag 9 augustus 2015

500

Zomervakantie! Voor mij niet hoor, ik werk braaf door tot oktober. Niet erg, ik heb het vakantiegevoel toch wel. Veel van de collega's zijn er niet, en hoewel het betekent dat ik flink wat van hun shit op mijn bordje (excusez le mot) heb gekregen de laatste tijd, zijn er nu zoveel mensen weg dat er veel zaken niet door kunnen gaan. Het is warm en benauwd in de containers (ons tijdelijke onderkomen), dus het tempo ligt een stuk lager dan anders. Het gaat gewoon niet anders. En omdat mijn vakantie al in mei was, heb ik mijn backlog al lang weggewerkt. Ik hoef me ook niet over de kop te werken voor mijn aankomende vakantie, ik heb het allemaal onder controle. Een heerlijk gevoel!

Wat ik bepaald niet onder controle heb, is m'n consuminderen. Oftewel, m'n consumeergedrag. Ik heb een verslaving ontwikkeld aan het on-line kopen van vintage (naja.... tweedehands dus) jurkjes. Een tijd terug stond er een geweldig jurkje op Instagram (jaja, daar worden niet alleen leuke foto's gepost, er is daar ook een levendige handel in van alles!), voor bijna nix. In mijn maat. Maar ja, net weg. Zo begon het. Inmiddels kijk ik regelmatig (iedere dag dus) op #instagramverkoophoek, #instaverkoop en #instagramkoopjeshoek. Maar ook #vintagejurk en #retrokleding pik ik even mee.

En ook op Marktplaats ben ik te vinden. Retro jurk en vintage jurk bekijk ik, net als King Louis XS en Tante Betsy (ben ook aangestoken door het virus! :)) XS. De postbode is hier inmiddels kind aan huis (en bij de overburen, zij zijn zo vriendelijk om de pakjes van de hele straat aan te nemen). Goed voor de zaken van PostNL! En ook heb ik een hele leuke online winkel via Facebook ontdekt, met allerlei nieuwe, vintage look, kleding. De prijzen zijn wel helemaal van nu. ;)

M'n moeder is helemaal niet blij met m'n nieuwe hobby. Het komt nog wel eens voor dat de nieuwe vondst net niet helemaal past. Toch te groot, of te lang. Te klein! Dat is me tot nu toe een keer overkomen, dat jurkje heb ik via Marktplaats weer verpatst. Maar die andere jurkjes heeft m'n moeder dus vermaakt. Tot haar grote ongenoegen.Terecht natuurlijk, want om een rits drie keer uit een jurk te moeten halen, is gewoon rotwerk. Als een coupeuse dat had moeten doen, waren mijn koopjes natuurlijk wel erg duur geworden. Ik durf dus niet meer zo goed... Maar goed, kijken kost nix!

Nou was er laatst (of nog steeds, geloof ik) uitverkoop bij de Hema. En ik had nieuw ondergoed nodig, mijn oude spul kon echt niet. Ook de caissière vond dat ik heel goed geslaagd was. :) Wisten jullie trouwens dat je een bh eigenlijk maar drie maanden moet dragen? Zal best, maar dat doen we toch maar niet. Trouwens, volgens een ander onderzoek hoef je helemaal geen bh te dragen. Je borsten corrigeren zichzelf met maar liefst zeven millimeter per jaar. Echt waar! De link naar dit onderzoek postte ik bij een consimindergroep, onder het motto: "Nog meer de deur uit!" Grapje.. Nou, nee dus. Tientallen reacties van grootgeschapen dames (met bhmaat en al, altijd al willen weten) over potloodtesten, hangende theezakjes en aanverwante artikelen. Mocht iemand het interessant vinden; die van mij gaan niet weg, tenzij ze uitgelubberd zijn. Ik vind ondergoed namelijk gewoon mooi. Dus.

Mijn grootste aanschaf van deze maand? Mijn brug. Speciaal voor mij gemaakt, one of a kind! Dankzij de zorgverzekering was het een koopje van slechts een paar honderd euro... Niet erg, ik ben er heel erg blij mee. Na een dag was ik al helemaal gewend en zo fijn dat mijn gat in mijn smoelwerk weer weg is. Heb ik maar twee jaar mee gelopen, tenslotte. Waarom zo lang? Door het gedoe met deze kies ben ik eindelijk weggegaan bij de tandarts waar ik mijn hele leven al patiënt was. En waar ik iedere keer de behandelkamer uit rende zodra ik klaar was. Mijn nieuwe tandarts wilde de boel eerst goed op orde hebben voordat de brug gezet zou worden. Ik weet dat iedere tandarts zegt dat het werk van de vorige prutswerk is, maar deze man is zo fijn. Door hem ben ik niet meer bang! Echt, ik lig volledig ontspannen in de stoel, dat is me nog nooit overkomen. Hij mag blijven!

Verder is het een hele gezellige maand, met veel lunches buiten de deur. Zo gingen we vandaag met de wandelklup een pannenkoek eten, na eerst een wandeling van zo'n anderhalf uur gemaakt te hebben. Dat dan weer wel! "Umm... Mirjam, ik weet niet of ik kan pinnen... Wil jij mijn pannenkoek eventueel voorschieten?" De vorige keer waren de dames hun portemonnee vergeten. Tuurlijk.. Van de week werd er een zomerlunch door het werk georganiseerd, ook leuk. Toch fijn dat het niet zo druk is. Maar toch maar even wat geld naar de lopende rekening overmaken...

Na de zomer gaat de hand weer op de knip. Maar dat het nu gewoon even kan, vind deze consuminderaaropbreak best lekker. O ja, nog een ding waar ik niet op ga bezuinigen: dit blog. Dit is namelijk mijn 500ste logje!! Iedereen nog een hele fijne zwoele zomerzondagavond gewenst (ik zit zalig in de bbqwalmen van de buren) en een fijne week! xxx

zaterdag 1 augustus 2015

Mirjam las in juli

Zijn we weer! Is iedereen lekker aan het genieten van het weekend? Hier zijn mijn "July Reads":

  1. Het zevende kind - Erik Valeur. 700 pagina's! Het boek speelt zich af in Denemarken, het ademt dan ook de typisch Scandinavische sfeer. Als je daar van houdt, dan voelt het als een soort thuiskomen, heerlijk! Erik Valeur's beelden zijn ook heel mooi beschreven. Maar ja, die 700 bladzijdes... Dat werd me toch wel veel. http://rankingthebooks.nl/recensie-erik-valeur-het-zevende-kind/
  2. Geluksvogel - Alice Sebold. Van mij hoeven echt niet alle boeken een 'happy ending' te hebben, maar.. In Geluksvogel beschrijft Alice Sebold hoe ze verkracht wordt en hoe ze daar in de jaren daarna mee omgaat. Goed dat ze dit geschreven heeft, maar vrolijk word je er niet van. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar... Heftig. http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/op-een-avond-in-het-park
  3. Annie - Kees van Kooten. Kees van Kooten schrijft over de laatste maanden van het leven van zijn moeder. Lief! http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/echt-helemaal-kees
  4. Things I've been Silent About - Azar Nafisi. Met zo'n titel heb je me meteen te pakken! De omslag vond ik prachtig, helemaal jaren 60. Azar Nafisi heeft ook de roman "Lolita lezen in Teheran" geschreven. Kortom: ik verwachtte een geweldig meeslepende biografie. Helaas, dat viel tegen. http://azarnafisi.com/book/things-ive-been-silent-about/
  5. Sahara - Michael Palin. Michael Palin's reis begon in Marokko, leuk om te lezen! Ik herkende best wel wat. Als je van reizen houdt, is dit een leuk boek. De manier waarop Palin de wereld ziet en beschrijft, is bijzonder. Ik had echt het gevoel dat ik met hem meereisde. Veilig vanaf de bank, dat dan wel weer. :) https://en.wikipedia.org/wiki/Sahara_with_Michael_Palin
En dat waren mijn boeken voor juli... Weinig voor mijn doen! Ik lig 's avonds heel gezellig met Kellie Deriemaker (van het blogboek), Midas Dekkers en Cees Fasseur in bed. We hebben het heel genoeglijk zo met z'n allen, maar van lezen komt niet veel. Weinig puf, weinig concentratie. Er zijn ergere dingen!

Kunnen jullie je nog herinneren dat het vorig jaar augustus "Augustus Klassieke Leesmaand" was bij Sandra: https://sandraschrijftenleest.wordpress.com/alle-boekrecensies-van-augustus-klassieke-literatuur-maand/ Na jaren in de boekenkast te hebben gestaan en me even zo lang verwijtend aan te hebben gekeken, kwam Homeros er eindelijk uit. Iedere dag las ik een paar bladzijdes en voordat augustus voorbij was, had ik 'm uit! Ik heb er zelfs enorm van genoten. Goed, de (vele) bloedige passages waren wat minder.. Maar ik heb het gedaan. Deze augustus wil ik voor Odyseus gaan. Wish me luck! Morgen komt Troy trouwens op tv, met Brad Pitt. Dat moet ik natuurlijk zien, ter inspiratie.. ;) Groetjes! xx