Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X


zondag 5 januari 2014

My Christmas Reads

De laatste dag van mijn Kerstvakantie! Een mooi moment om mijn belofte aan jullie in te lossen. Dit heb ik de afgelopen twee weken gelezen, lekker!

De Wertheims - Sylvia Tennenbaum
"De Wertheims" volgt de joodse familie Wertheim van het begin van de twintigste eeuw tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Ik had me er veel van voorgesteld, ik houd van biografieën en ben erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Volgens de cover was "De Wertheims" een sensatie in Amerika. En dat zal best zo zijn, maar mij greep het niet. Het bleef oppervlakkig en vlak. Ik kon me ook niet in de hoofdpersonen verplaatsen. Nu hoeft dat niet altijd het geval te zijn, maar toch... Ik zou het niet aanraden, er zijn teveel andere boeken over dit tijdsvak geschreven die mij in ieder geval meer aanspreken.

A Woman of Secrets - Amelia Carr
Ik heb geprobeerd om de Nederlandse titel te vinden, maar helaas. Dit was een kringloopgelukje, met nadruk op gelukje. Ik heb hier zo van genoten! Ik had er niet zo veel van verwacht, het gaat aan een kant over een vrouw in de Tweede Wereldoorlog (daar istie weer! :)), zij gooit haar dierbaarste bezittingen in een meer. Zo wil ze haar verleden afsluiten en aan haar toekomst beginnen. Zo'n zestig jaar vindt een politieduiker een kistje met deze dingen. Dat is het begin van een verhaal over twee bijzondere dames. Aan het einde van het boek blijkt hoe ze met elkaar verbonden zijn. Er zijn heel veel boeken (met name damesboeken!) waarin het heden en het verleden op de een of andere manier met elkaar verbonden worden. Daarom verwachtte ik gewoon een boek als zo vele andere. En toch... Ik vond het mooi! Het is goed geschreven, het pakte me, ik moest en zou het uitlezen. Aanrader!

The House at Riverton - Kate Morton
Een boekenbeursgelukje! Omdat de Engelstalige boeken meestal niet zo in trek zijn als de Nederlandstalige, stort ik me daar altijd als eerste op. Soms staan er prachtige boeken te wachten om mee naar huis te worden genomen en dat voor een fijn prijsje. Ook dit boek vond ik prachtig. Het is goed geschreven, het neemt je zo mee naar een andere wereld, de wereld van een gegoede Engelse familie in de jaren twintig van de vorige eeuw. En de wereld van hun personeel. Heel mooi! Waar ik bij "De Wertheims" moeite had om te verplaatsen in de hoofdpersonen, ging dat heel makkelijk bij dit boek.

The Conspiray Club - Jonathan Kellerman
Geen moeite aan verspillen, niet aan beginnen. Het leven is te kort voor slechte boeken. Sorry meneer Kellerman, het is misschien niet slecht, maar ik vond er niets aan. Weg ermee!

A death in Tuscany - Michele Giuttari
Ik houd wel van Italiaanse thrillers, ze brengen het gevoel van 'la dolce vita' zo goed over. Ja, er is een moord gepleegd, meerdere zelfs, maar de rechercheur gaat tussen de middag gezellig bij zijn vrouw lunchen, praat wat over de zaak in kwestie, waardoor hij weer tot nieuwe inzichten komt. Dan gaat hij weer aan de slag, er wordt hier een espresso gedronken, daar weer een wijntje... De boeken van Donna Leon geven dit nog beter weer, geweldig vind ik dat! Voor mij zijn dit geen boeken die ik in mijn boekenkast wil hebben, maar ze zijn erg vermakelijk. Dit boek gaat door naar mijn collega die haar hart verpand heeft aan Italie en de Italiaanse keuken.

Wench - Dolen Perkins-Valdez
Hebben jullie een Keukenmeidenroman van Kathryn Stockett gelezen? Hoe vonden jullie dat? Mooi? Aangrijpend? Dan vind je dit boek ook mooi. Het speelt zich af in het midden van de negentiende eeuw, in het Zuiden van Amerika. In het Noorden is de slavernij dan al afgeschaft, maar in het Zuiden nog nooit. Iedere zomer reist een aantal blanke slaveneigenaren naar een plantage, waar ze met hun zwarte maîtresses de vakantie doorbrengen. Het is heel aangrijpend, ongelooflijk hoe deze mannen de moeders van hun kinderen kunnen behandelen. Helaas is ook dit boek niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Goed, en dan ga ik nu "The Elegance of a Hedgehog" van Muriel Barberry bestellen bij Amazon. Mijn Amerikaanse penpal heeft een on-line boekenclub opgericht en ik doe mee, hoezee! Dit is het eerste boek dat we met z'n allen gaan lezen en ik ben heel erg benieuwd hoe dat zal gaan. Ik heb er zin in! Amazon is trouwens heel erg interessant als je in het Duits of Engels leest. Tweedehands boeken zijn er ontzettend goedkoop, niet normaal. Je moet dan nog wel verzendkosten betalen, maar dat is drie Euro per boek. Daar kan tante Pos niet bepaald tegenop.

Hele fijne zondag allemaal, geniet ervan! X


4 opmerkingen:

 1. Ik zeg lees Isa die heb je zo uit en mooi beschreven, maar ik hou dan ook van waargebeurde verhalen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker boekenwurmpie :D Ik heb nog een aantal boeken opstapel liggen, maar ja je weet hoe het boeken lezen hier gaat ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je voor de boekentips!! (ook vanop je kaartje! :-)) Heb je dan al 'De geheime tuin' van Kate Morton gelezen?? Dat is echt een PRACHTIG boek!! Ook verleden en heden met elkaar verweven maar ik vond het echt héél erg mooi, blijft in mijn top 5 van favorieten staan! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loll en nu mis ik in de titel. Het is 'de vergeten tuin' ipv geheime ;-)

   Verwijderen