Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X


zaterdag 7 maart 2015

Broertje in Udenhout

Laatst had ik een brainwave. Natuurlijk in het midden van de nacht, altijd fijn. Hoewel ik ze ook nog wel eens onder de douche heb. :) Ik realiseerde me dat ik Broertje's naam nog niet opgezocht had op internet. Wel de achternaam, Nillesen, gecombineerd met Groesbeek, de plaatsnaam. Dan komt er een sepiakleurige foto tevoorschijn die gemaakt is ter ere van de thuiskomst van een soldaat in1950. Broertje zelf staat er niet op, maar wel "Knil van Jenje Nillesen", een andere broer van oma! En nu dat ik de tekst bij de foto beter lees, zie ik dat zijn vrouw er ook op staat en hun kinderen. Neefjes en een nichtje van mijn moeder.

Maar als ik Broertje's volledige naam ingeef, dan kom ik op een site voor genealogie terecht. En daar staat hij gewoon. Met naam, geboortedatum en sterfdatum. En waar hij overleden is en wanneer hij begraven is. En dat wilde de GGZ niet prijsgeven. Hmm.. Niet alleen Broertje staat erop, maar ook oma en al hun broers en zussen. Nog een verrassing: een zusje dat maar een jaar oud werd. Ze overleed in 1908, haar naamgenootje werd in hetzelfde jaar geboren. Heel normaal in die tijd, ik weet het. Maar toch, het doet wat luguber aan. Mijn overgrootouders waren zowiezo niet heel origineel in hun naamgeving, zo heette mijn oma Anna Maria, zij werd Marie genoemd. Het zusje dat onder haar kwam, heette Maria Anna en zij werd Antje genoemd. :)

Er staat zelfs een copie van de overlijdensacte op de site. Daarop staat dat Broertje in 1944 is komen te overlijden in Udenhout en daar ook begraven is. Dat betekent dat hij met de evacuatie van Huize Padua in Boekel naar Huize Assisie is gegaan. Op de site van de Heemkundekring van Boekel stond dat er nog wat patiƫnten terug zijn gegaan, de 'goeden'. Omdat Broertje toen rond de dertig was, dacht ik dat hij daar misschien bij hoorde, maar nee.

Hoera, gevonden dus! Een rare gewaarwording, iemand die al zo lang kwijt is, staat zomaar op het wereldwijde web. Heel fijn dat iemand de moeite genomen heeft om dit allemaal uit te zoeken. Degene die dit gedaan heeft, woont in Twente en is dus heel ver weg familie. Bijzonder.. En triest. Oma heeft zich haar hele verdere leven afgevraagd wat er met haar jongere broertje gebeurd is.

Nu dat ik deze informatie heb, wil ik meer weten. Zou het graf er nog zijn? Waarschijnlijk niet, het is al zo lang geleden. Maar van de andere kant, ik heb al zo veel meer informatie gevonden dan ik verwachtte, ik ga het gewoon proberen. Natuurlijk bestaan er ook sites waarop je kunt kijken waar iemand begraven is. Geen hits. Daar denken we nog even over na.

Mochten jullie het leuk vinden, dit is de foto van de thuiskomst van Martien Zillesen, waar mijn oudoom en zijn gezin op staat: klik En hier staat de overlijdensacte van Broertje: klik.

Dan wens ik jullie een heel fijn weekend, geniet van het zonnetje! En volgende keer meer over Broertje. :)

3 opmerkingen:

 1. Lees ik ineens in je bericht Udenhout. Het trekt mijn aandachtwant ik woon er vlakbij. Ik lees wat verder en zie Huize Assisie (Inmiddels heet dit Prisma). daar heb ik nog een hele kort periode gewerkt. Succes met je zoektocht en knap wat je al hebt gevonden. Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Spannend hoor je zoektocht en fijn dat je weer een stapje verder bent gekomen. De foto is leuk om te zien, wat keek iedereen serieus he!? Ik ben benieuwd wat je nog te weten gaat komen! Ik heb zelf een graf geadopteerd in mijn woonplaats van een jong gestorven Britse soldaat. Van alles gedaan om zijn familie te vinden, maar dat is niet gelukt! Jammer, leek me fijn de familie te laten weten dat ik het graf verzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ahhhhhhh, ik was zo benieuwd!! en dan mis ik het bijna!
  Wat spannend weer :) Alweer een stapje verder!
  Superleuk die foto's, heel veel succes met de rest!!

  BeantwoordenVerwijderen