Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X










maandag 11 juli 2016

De Biokokkin en haar creaties


Hoog tijd om jullie weer wat van mijn creaties te laten zien. De afgelopen tijd maakte ik onder meer deze gerechten:

Courgette

Een courgettespread van Feel Good by Food (klik). Ik ben enorm fan van courgette, als het een voetbalteam was, had ik posters ervan boven m'n bed hangen. Echt alles met courgette vind ik lekker. Deze spread is dus ook heerlijk. En heel snel en makkelijk te maken, je hoeft alleen maar een courgette, lente-ui, twee tenen knoflook in stukjes te snijden en in een keukenmachine te doen, samen met wat citroensap, peper en zout en wat olie. De machine doet de rest. Er staan nog veel meer recepten op de site van Feel Good by Food, echt even gaan kijken. Het enige nadeel van zo'n spread? Het schoonmaken van de keukenmachine, tss...

Basilicum

Er zat verse basilicum in mijn groentepakket en men, wat vind ik dat lekker. Ik hoef het maar te ruiken en ik zit met een limoncello op een Italiaans terras. Romeinen die voorbij paraderen (ik weet het, in het echt zijn ze lang niet zo lekker, maar dat maakt niet uit, dit is mijn fantasie) of op een Vespa langs sjezen. Maar goed, toen werd ik wakker en moest er gekookt worden. Easy! Een blik tomatenstukjes in de pan, ui gesnipperd, erbij gedaan, champignons in stukken (ik vind de kastanjechampignons lekkerder dan gewone witte), ik had nog wat courgette, ook in stukken erbij en mozzerella in stukken. Op het laatst de basilicum erover en erdoor en a tavola! Aan tafel dus.

Tuinbonen

Lekker! Het was even wat werk om ze dubbel te doppen, maar het is het zo waard. Dubbelgedopt zijn ze zoveel lekkerder dan wanneer je dat niet doet. Je haalt de tuinbonen uit hun grote jasje, blancheert ze zodat ze rimpelig zijn en dan haal je het tweede velletje eraf. Dat doe je met een mes of gewoon met je vingers. Ik had nu vrij veel kleine tuinbonen, dan is het wat meer werk dan wanneer je grote hebt. Omdat ik geen zin had in een kaassaus, serveerde ik de tuinbonen met couscous. Ik maakte croutons, ook heel makkelijk. Je neemt brood dat wat ouder is, snijd het in stukken en bakt het met olie met heel veel knoflook. Echt heel veel. Lekker! Ik deed de tuinbonen erbij, samen met courgette in stukken (het is hier nationale courgetteweek ;)) en bonenkruid. Bikken maar!

Caprese

Geen zin om te koken en ook niet echt trek. Maar ja, de mensch moet toch eten. Dus wat tomaten in stukken gesneden, de mozzerella ook, verse basilicum (water in m'n mond) erover gegooid met wat olie en peper en klaar!

Peultjes

Dit was ook aangenaam. Ik maakte de Indische saus die ik hier al eerder deelde (ui snipperen, bakken, kokosmelk erbij, sambal erbij, knoflook en ketoembar, heerlijk!), maar nu met peultjes, champignons en taugé. De rijst bakte ik op met prei. Heel fijn, deze saus smaakt iedere keer net iets anders en hij is altijd lekker.

Curry

Dit is oorspronkelijk een recept voor vis, maar omdat ik een veganistisch recept wilde maken, liet ik de vis eruit en bakte ik de groenten met kokosolie. Werkt prima. Deze versie (hieronder volgt er nog een) is met ui, tomaat en courgette. De saus is gemaakt van kokospasta/melk (hoe dikker, hoe beter wat mij betreft), kerrie en chilipoeder. Je snippert de ui en bakt hem dus in kokosolie. De tomaat doe je erbij en de kerrie doe je er vrijwel meteen ook bij. Dat bak je samen even aan. Daarna doe je de kokos erbij, plus de courgette. Chili is behoorlijk heet, daar doe je op gevoel wat van bij. Ik vind wat aan de pittige kant wel lekker, maar ik stel ook prijs op m'n smaakpapillen. Beetje bij beetje dus. En blijven proeven. Ik had nog wat groen in de koelkast liggen, dat ging er ook nog over- en doorheen. Serveren met witte rijst, heerlijk!
Dit is min of meer hetzelfde recept als hierboven. Alleen met bloemkool, courgette en wortel in plaats van de tomaat. En een andere kokosmelk, een die wat minder dik is. Daardoor ontstond er minder saus. Ook lekker, hoewel de dikke saus mijn voorkeur heeft. Wat mij betreft kun je het beste de kokosmelk uit blik gebruiken.

Dit waren ze weer. Ik ben benieuwd of jullie een van mijn recepten gaan maken. Ik hoor het graag!

Liefs, Mirjam X

2 opmerkingen:

  1. Ik heb net courgette maaltijdsoep gemaakt uit het boek van foodsisters, echt heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen