Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X


woensdag 31 augustus 2016

Tja, waarom eigenlijk niet? Een blog over (geen) vlees eten


Vegetarisch

"Zeg, hoe lang eet jij al geen vlees? En waarom eigenlijk niet?" Een paar van de vragen die ik regelmatig krijg. Ik dacht, laat ik ze eens beantwoorden! Ik ben al zo'n tien jaar vegetariër. Hoewel ik het meestal niet zo noem, meestal zeg ik dat geen vlees eet. Ik weet niet zo goed waarom, misschien omdat ik niet zo van labels houd. Ik weet ook niet precies hoe lang ik vegetarisch eet, ik ben namelijk beetje bij beetje geminderd. Eerst stopte ik met varkensvlees, daarna rund en als laatste kip. Geloof ik. Het is al even geleden. ;) Zeker zo'n tien jaar.

Van vlees word je groot en sterk

Mensen willen ook graag weten waarom ik geen vlees eet. Of ik het niet lekker vind of dat het me om de dieren gaat. Bij mij was het een combinatie. Ik ben opgevoed met het idee dat vlees goed voor je is. En meer vlees is beter. Op mijn vaders bord lag altijd het grootste stuk vlees, op zondag mepte hij eigenhandig de schnitzels plat, ik denk dat hij zich niets kon voorstellen bij vegetarisch eten.

Met z'n allen

Mijn vader groeide op met zo'n veertien broers en zussen. De oudste was zo'n twintig jaar ouder dan hij en al 'in betrekking' toen hij geboren werd, dus ze hebben nooit met z'n allen in een huis gewoond. Maar uit de verhalen begreep ik dat het er altijd flink druk was, vooral aan tafel. Opa was een keuterboertje, er zal beslist niet elke dag vlees op het menu hebben gestaan.

Vrijdag visdag

Bij ons dus wel, op de vrijdag na natuurlijk. Katholiek, he? :) Dan haalde smoeder kibbeling. Vlees was dus heel gewoon bij ons thuis en het heeft me best wat moeite gekost om dat achter me te laten. Totdat ik me realiseerde dat ik het niet lekker meer vond. Waarom zou ik dat dan eten? Mijn moeder accepteert mijn keuze inmiddels, maar echt begrijpen doet ze het volgens mij nog steeds niet.

Veetransport

Ook de manier waarop wij dieren behandelen, heeft mijn keuze beïnvloed. Varkens zijn intelligenter dan honden. Toch laden wij de eerste diergroep in grote vrachtwagen om ze kont aan kont door heel Nederland en de rest van Europa naar hun einde te slepen. Terwijl het andere dier in bed mag liggen, zijn verjaardag en Kerst met speeltjes en lekkers viert en overal mee naartoe gaat in zo'n handig en schattig tasje. Hmm..

Vleesvervangers

Vaak krijg ik ook te horen dat men de vegaburger/worst/gehaktbal geprobeerd heeft en er niks aan vond. Snap ik. Als iets eruit ziet als een ferme bal gehakt, maar naar iets heel anders smaakt, dan klopt dat niet. Logisch. Je hebt het idee dat je voor de gek wordt gehouden. Kortom: niet eten, die vervangers. Je kunt namelijk heel erg lekker eten zonder vleesvervangers. Kijk hier, hier en hier maar eens. Zelf vind ik de meeste vervangers prima weg te hakken, maar goed, ik heb dan al zo'n tien jaar geen vlees meer gegeten. Geen idee meer hoe het smaakt. Maar ik eet ze maar zelden, alleen als ik geen zin heb om te koken.

Veganistisch

Of ik dan wel vis eet. En melk. En kaas. Ja. Voornamelijk in restaurants. Want hoewel er gelukkig veel meer restaurants zijn waar je wel lekker zonder vlees kunt eten, toch zijn er ook nog steeds veel plekken waar alleen de welbekende geitenkaas op het menu staat. Of iets waar duidelijk het vlees uitgevist is. Of waar het enige gerecht zonder vlees zalm is. Tja. Dan zou ik natuurlijk op kunnen staan en vertrekken, maar als ik met een heel gezelschap ben, dan doe ik dat niet. Daarom regelt deze vegetariër meestal het restaurant. ;) En over mijn vrienden heb ik niet te klagen, er wordt altijd wel gecheckt of ik ook aan m'n trekken kom.

November Geefmaand

En hoewel ik vind dat iedereen zelf bepaalt wat hij of zij in zijn of haar mond stopt, vind ik het ook wel wat dubbel. Geen vlees, maar wel vis. Ook al is het maar soms. En 's ochtends die bak yoghurt. Echt helemaal veganistisch wil ik niet gaan eten, maar wat meer plantaardig mag wel. De laatste tijd doe ik dat al en het bevalt me heel erg goed. Daarom heb ik besloten om in de maand november (ja, dat duurt nog even, ik weet het) veganistisch te gaan eten. En in de tussentijd ga ik gewoon wat vaker een dag veganistisch plannen. Ik heb er zin in! En, doe je mee?9 opmerkingen:

 1. Mazzelaar, dat je vlees niet lekker vindt... Ik wou ook dat ik het niet lekker vond, dan was het makkelijker om te stoppen. Een jaar of drie geleden heb ik nog een tijdje geprobeerd om Weekday Vegetarian te worden, maar ik ben inmiddels weer aardig terug bij af. Ik eet vrijwel elke dag vlees. Helemaal stoppen wil ik nog steeds niet, maar ik wil wel weer meer planten op het menu gaan zetten. Een maandlang doordeweeks geen vlees eten zou voor mij wel weer een stap in de goede richting zijn. Ik ga in september al beginnen. Morgen dus! Dat wordt meteen een uitdaging, want dan ben ik jarig, en ga met meneer F. uit eten in een restaurant. Mara eigenlijk wel een goed begin. En misschien ben ik in November wel zover dat ik Weekday Veganist word, wie zal het zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet eens meer weten hoe ik het klaar moet maken.. :) Gelukkig heb ik een boy friend die veganistisch is, samen hebben we een flink genre, makkelijk joh! Ben benieuwd hoe het je vergaat, ik lees het graag. Kijk anders eens bij mijn gerechten, heul makkelijk en lekker. En gefeliciteerd met je verjaardag natuurlijk!!

   Verwijderen
 2. Hier zo een beetje hetzelfde! En ik ben dol op Brené, heb al haar boeken en zag al haar filmpjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan je helemaal begrijpen! Volgens mij is het pas na de tweede wereldoorlog gebruikelijk geworden om elke dag vlees op tafel te zetten. Eerder werd er zuiniger mee omgesprongen. Dan werd ook elk deel van het dier gegeten. We hebben een rare kijk op eten gekregen. In Ned. houden we van mager vlees, maar onze koeien leveren vet vlees. Dus wordt dat geexporteerd naar andere landen en wordt mager vlees uit Ierland (?) geimporteerd. Rare bedoening.

  Ik ben ook opgegroeid met elke dag vlees en trouwens ook vaak op vrijdag vis, hoewel niet Katholiek :-)
  Ik heb heel lang geen varkensvlees gegeten, ik denk 20 jaar niet, maar eet het nu af en toe wel weer omdat ik een lokale leverancier heb die zelf varkens fokt en laat slachten. En verder eet ik steeds minder vlees, maak vaker vegetarische gerechten, dus gezin eet dan ook vegetarisch. Ik merk dat mijn lijf het af en toe wel nodig heeft dat vlees, dus helemaal zonder gaat het niet worden.
  Ik denk ook dat mensen niet moeten denken in vleesvervangers, zelfs dat niet alle vlees biologische moet worden, maar dat men in het algemeen minder moet eten. Want stel dat MC-D alleen nog maar biologische en diervriendelijke burgers gaat serveren? Dan wordt er toch nog steeds net zoveel vlees geproduceerd? Dan schiet het zijn doel voorbij denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zijn lastige discussies. Ook de sprinkhanen en dergelijke, schijnt ook als vervanging te gaan dienen. Maar ja, ook dat zijn dieren.. Bio is natuurlijk al een stuk beter. Van de andere kant: vlees blijft een statusding. En als je dan naar de opkomende markten kijkt, die meer vlees blijven wensen.. Voorlopig wordt het globaal iig alleen maar meer in plaats van minder.

   Verwijderen
 4. Sinds onze vakantie in Engeland (temidden van alle dieren) heeft Serah besloten geen vlees meer te eten. Het zat er aan te komen en ik ben hartstikke trots op haar!voor mij een stok achter de deur om mee te doen. Nog niet helemaal, maar ben goed op weg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat goed van Serah! Stoer hoor, dat ze zo haar eigen pad volgt. Dat had ik op mn 13e echt nog niet gedaan.. Top!

   Verwijderen
 5. Zelf ben ik sinds ene paar maanden veganistisch.Ik dacht ook dat ik het nooit echt zou kunnen. Maar blijkbaar dus wel. Op vakantie vond ik vegetarisch wel voldoende. Je kan ook in oktober meedoen met de veganchallenge http://veganchallenge.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel een goed idee, zo doe ik natuurlijk ook meteen weer ideeen op. Dank voor de tip!

   Verwijderen