Tijd voor een nieuwe naam! Een naam die beter verwoordt wat je hier kunt verwachten. Ik blijf koken, lezen en schrijven. Maar ik ga jullie ook wat meer van mezelf laten zien. Mijn mening, visie en levensstijl. In al mijn tinten, zeker niet zwart-wit, wel lekker kleurrijk. De schoonheid van imperfectie. De kleine en toch grote dingen van het leven. Op avontuur in mijn Volkswagenbusje, ga je mee? X


maandag 6 juni 2016

Wat zou Pippi doen?

Werd de redactie van Ogma toch zomaar uitgenodigd voor een workshop! Een mooie gelegenheid voor de afdelingen Brabant en Fryslan om elkaar te ontmoeten. Want we werken inmiddels wel ruim zes maanden enthousiast en met veel liefde samen aan het stoerste vintage boekenblog van Nederland, maar dat gaat altijd per app en mail. Hoog tijd voor een 'real life' meeting. De workshop waarvoor we uitgenodigd waren, heette "Heldin in je eigen verhaal' en was in de bibliotheek van Amersfoort. 'Het wordt een inspirerende ochtend waarin veel heldinnen uit allerlei windstreken en uit zowel films als literatuur de revue zullen passeren en niet onbelangrijk, waarbij je aan de hand van mijn narratieve model Het verhaal van de heldin, ook je eigen verhaal op het spoor komt.' Klinkt goed, toch?

Op naar Amersfoort dus! Naar de allermooiste bieb die ik ooit heb gezien. Echt, ik zou er zomaar kunnen wonen. Groot! Hypermodern, prachtig ingericht. En meer dan een miljoen (!) boeken. Dat doen ze goed in Amersfoort. Edith de Wit, schrijfster van het boek 'In de voetsporen van de heldin', vertelde over de verschillende stadia van een avontuur van een heldin. Zo zit ze aan het begin van het verhaal altijd gevangen. In een toren, een kooi of een situatie. Ze voelt zich niet helemaal jofel in die toren, maar ze vertrekt niet. Totdat er iets voorvalt. Er staat een prins onder aan haar toren of ze ontvangt een brief, of... Nou ja, je snapt het wel. Niet dat ze zomaar in die pompoen of Mazzerati stapt, eerst moeten er nog wat andere dingen gebeuren.

Wij kregen ook allemaal een uitnodiging! Ik ben mijn koffer al aan het pakken ben, hoor. :) Een andere vraag was: 'Wat zou jouw heldin doen?' Dus hoe zouden Pippi, Assepoester of Jeanne d'Arc een situatie aanpakken? Interessant! Wat ik hiervan geleerd heb, is dat ik best om hulp mag vragen. De heldin krijgt namelijk ook altijd hulp. Van haar petemoei bijvoorbeeld, of een goede fee. Helden krijgen meestal een zwaard, zodat ze de draak kunnen bestrijden. Heldinnen krijgen andere talismannen om hun strijd te leveren. Bij hen zijn dat vaak mooie kleren, of schoenen. Zou daar mijn schoenenfetisj vandaan komen? Iedere heldin krijgt met beproevingen en verraad te maken en gaat door een dal. Maar als ze dat allemaal overwonnen heeft, dan krijgt ze ook een hele mooie beloning. Dat geeft de burger moed!

Natuurlijk moesten de Ogma-dames een Down Under maken. Leuk, met het boek erbij. Maakte ik toch zomaar een filmpje! Misschien moet ik ook maar gaan vloggen.

Na de workshop gingen de dames nog even de stad in. Uiteraard met het befaamde Volkswagenbusje. We waren allebei nog nooit echt in Amersfoort geweest, op een treinreis door de stad na. En we hadden trek. Best aangenaam, zo'n lunchmeeting op het terras. Gaan we vaker doen! Nadat we weer op de hoogte waren van alle nieuwtjes en plannen voor de rest van het jaar en het aankomend jaar, vertrokken de dames weer naar hun respectievelijke provincies. Gelukkig had de trein naar Fryslan vertraging, zo had Tineke het boek bij aankomst thuis al uit. Handig, dat openbaar vervoer!

Nou ben ik even benieuwd: wie is jouw heldin? En wat kun jij van haar leren?

6 opmerkingen:

 1. Wat een gave workshop! En meer dan een miljoen boeken, wow! Walhalla, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, was super. Hebben ze echt goed gedaan, daar in Amersfoort. :)

   Verwijderen
 2. Dat klinkt geweldig. Amersfoort is mooi. Als je een keer de leukste plekjes wilt zien, help ik je graag. En die bieb moet ik toch ook maar eens bezoeken. L

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt geweldig. Amersfoort is mooi. Als je een keer de leukste plekjes wilt zien, help ik je graag. En die bieb moet ik toch ook maar eens bezoeken. L

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht:zou het? Even googlen.blijkt dat ik edith ken, maar heb haar niet meer gezien sinds dochter van school is. Dus wist ook niet dat ze een boek geschreven heeft. Dochter zat met haar zoon in de klas. Van baby af aan eigenlijk al. Maalt mij nog nieuwsgieriger naar het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik dacht:zou het? Even googlen.blijkt dat ik edith ken, maar heb haar niet meer gezien sinds dochter van school is. Dus wist ook niet dat ze een boek geschreven heeft. Dochter zat met haar zoon in de klas. Van baby af aan eigenlijk al. Maalt mij nog nieuwsgieriger naar het boek.

  BeantwoordenVerwijderen